Assalammualaikum dan salam sejahtera.
hii....hari ini MQ hendak menerangkan tentang sifat bahan makanan. Bahan makanan yang berbezasebenarnya mempunyai rasa yang yang juga berbeza iaitu rasa manis, masam , masin dan pahit. Rasa bahan ini boleh digunakan untuk mengelaskan bahan makanan kepada bahan asid, alkali dan neutral. Bahan yang bukannya bahan makanan tidak sesuai dirasa dengan lidah. Bagaimanapun bahan ini boleh diuji dengan kertas litmus.
Apa itu kertas litmus??
kertas yg padanya terdapat litmus dan digunakan utk menentukan sama ada sesuatu bahan itu asid atau bes.
Apa pula litmus??
bahan berwarna yang digunakan sebagai penunjuk kepada hadir tidaknya asid atau alkali (yang biru bertukar warna menjadi merah dalam larutan asid dan yang merah menjadi biru dalam larutan alkali); kertas ~ kertas turas yg berisi tepu dgn litmus dan digunakan sbg penunjuk asid-alkali dalam kimia analisis.
Contoh kertas litmus??
gambar kredit dekat sekamarrindu2009
4 comments:
aper perbezaan kertas turas dan litmus .. ader kurang faham lg ...
aper perbezaan kertas turas dan litmus .. ader kurang faham lg ...
aper perbezaan kertas litmus dan turas
tolong skit,..
@SuzizulBaby
kertas turas dalam post nie merujuk kepada kertas yang digunakan untuk membuat kertas litmus. dimana kertas turas itu diletakkn sejenis bahan yg dinamakan litmus dlam mengkaji sifat kimia bahan makanan. kalau kertas turas lain yg ada dalam makmal..itu kita gunakan untuk menyaring bahan cecair.
Post a Comment
Takkan baca je..komen le skit..hehehe